Warsztaty wielkanocne z WOK – Barwimy jajka

Wołowski Ośrodek Kultury zaprasza do udziału w warsztatach wielkanocnych online! Przed nami warsztat z barwienia jajek naturalnymi produktami. Zapraszamy!

*

Początki „Święconki” sięgają VIII wieku, ale pierwsze  takie praktyki w Polsce odnotowano dopiero w XVI w. 

Dawniej święcono tylko pieczonego baranka, czyli chlebową figurkę. Potem dodawano kolejno jajka, ser, masło, ryby, olej, pokarmy mięsne, ciasto i wino. 

Dzisiejsza święconka wielkanocna powinna składać się z siedmiu elementów tj. soli (symbol oczyszczenia i prawdy – chroni przed zepsuciem), baranka (symbol Chrystusa Zmartwychwstałego), chleba (symbolizuje ciało Chrystusa), chrzan (siła fizyczna i witalność), wędliny (dobrobyt i zamożność rodziny), wielkanocna baba (symbolizuje umiejętności, powodzenie i dostatek) i oczywiście jajka. Do koszyczka możemy również dodać królika, wodę, masło. Sam koszyczek jest zazwyczaj wiklinowy i usłany białą serwetką. Możemy go również udekorować bukszpanem, który symbolizuje nadzieję.

Jednym z podstawowych elementów Wielkanocnej święconki są jajka, dlatego chciałybyśmy zaprosić Was do przygotowania jajek barwionych naturalnymi składnikami, które znajdziesz w kuchni lub ogrodzie.

*

1. Przygotuj:

  • Dowolną ilość jajek;
  • Garnek, który je pomieści;
  • Wodę;
  • Produkty barwiące, np. łuski cebuli żółtej lub czerwonej, buraki czerwone, kapustę czerwoną – te produkty najszybciej barwią jajka, ale możesz wykorzystać również: kurkumę, barwinek, szpinak.

*

Tak wyglądają przygotowane przez nas wcześniej „naturalne barwniki”.

Poniżej pokażemy Ci jak krok po kroku je wykonać. Przygotuj niezbędne składniki i narzędzia i zabieramy się do pracy!

* 1. Jajka barwione łuskami cebuli

  • Wypełnij garnek łuskami cebuli. Im więcej zmieścisz łupin, tym intensywniejszy kolor uzyskasz.
  • Całość zalej wodą i gotuj przez 12 min. na małym ogniu. Po tym czasie włóż surowe jajka i gotuj jeszcze przez 7 minut.
  • Ugotowane jajka pozostawiamy w wodzie z łupinami do wystygnięcia i uzyskania pożądanego koloru. Jajka osuszaj na ręczniku.

*

2. Jajka barwione kapustą czerwoną

  • Wypełnij garnek poszatkowaną kapustą. Im więcej kapusty zmieścisz, tym intensywniejszy uzyskasz kolor.
  • Całość zalej wodą tak, by przykryła lekko kapustę i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie włóż do garnka surowe jajka, gotuj jeszcze 7 minut.
  • Pozostaw do ostudzenia, sprawdzając co jakiś czas intensywność koloru. Jajka osuszaj na ręczniku.

*

3. Jajka barwione czerwonymi burakami

  • 4 buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, nie musisz ich obierać. Wypełnij garnek burakami i zalej wodą ponad poziom buraków, zagotuj.
  • Jajka ugotuj w osobnym garnku.
  • Ugotowane jajka włóż do garnka z burakami, pozostaw je do uzyskania pożądanego koloru.

Gotowe!

Poniżej prezentujemy ci pomalowane wcześniej jajka. Oczywiście wykorzystałyśmy do tego tylko naturalne produkty.

Skip to content